Algemene informatie over de webinars Chinese poëzie lezen (in Nederlandse vertaling)

Inschrijfformulier

De webinars beginnen weer in november 2022.

Over de opkomst van China als wereldmacht is de laatste tijd veel te doen, maar de literatuur blijft daarbij nog altijd erg onderbelicht. Toch zijn literatuur en poëzie juist mooie manieren om een andere kant van China te zien, om een onderscheid te maken tussen de Chinese politieke macht en de Chinese mensen, om meer inzicht te krijgen in de cultuur en achtergrond van een land waarvan de invloed almaar groter wordt. Daarom organiseer ik webinars (reeks en van vijf online bijeenkomsten) waarin ik inga op de verschillende aspecten van de moderne en klassieke Chineestalige poëzie zodat de deelnemers ervaren wat die ons te bieden heeft. Het lezen van de poëzie uit zo’n andere cultuur opent een geheel nieuwe wereld. 

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor geïnteresseerde lezers, voorkennis is niet nodig. We lezen de gedichten in Nederlandse vertaling; de deelnemers krijgen vooraf per mail een leeswijzer opgestuurd met daarin de gedichten, zodat ze zich thuis kunnen inlezen. Tijdens de sessie komen vragen aan de orde als: Hoe lees je een Chinees gedicht? In wat voor opzicht is een Chinees gedicht anders dan een Nederlands of westers gedicht? Hoe is de relatie tussen maatschappij en poëzie, tussen filosofie en poëzie? Moet je iets van de Chinese cultuur weten om een Chinees gedicht te kunnen begrijpen? Af en toe gaan we natuurlijk ook in op de Chinese taal en het vertalen daarvan. Afhankelijk van de dichteres/dichter kijken we naar allerlei verschillende aspecten van de poëzie, zoals: klank, ritme, woordbetekenis, zinsbouw, intertekstualiteit, interpunctie, humor. Het fijne aan een goed gedicht is dat het geen houdbaarheidsdatum heeft en grenzen overstijgt!

Cursus 1 heeft eerder plaatsgevonden in najaar/winter van 2021/22.
Vanwege dat succes start er in november 2022 een nieuwe cursus (2). Beide cursussen zijn apart toegankelijk, het is  niet nodig om eerst cursus 1 te hebben gevolgd.  

Wanneer en hoe:
Cursus 2: 5 vanaf 22 november 2023, 5 dinsdagen achter elkaar  
Cursus 1: vanaf 4 januari 2023, 5 woensdagen achter elkaar
Aanvang: 20.00 uur. Duur: 1,5 uur. Online via Microsoft Teams

Kosten:
 € 80 euro voor de reeks van 5 of € 100 en een gratis dichtbundel, te kiezen uit: Jidi Majia, Wang Jiaxin, Hsia Yu, Shang Ch’in, Yang Mu, Ye Mimim Lo Fu of Chen Yuhong.

Heb je interesse? Schrijf je dan hier in, of stel een vraag als je meer wilt weten.