Webinars Chinese poëzie in Nederlandse vertaling

Inschrijfformulier

Over de opkomst van China als wereldmacht is de laatste tijd veel te doen, maar de literatuur blijft daarbij nog altijd erg onderbelicht. Maar de literatuur is juist een mooie manier om een andere kant van China te laten zien, om een onderscheid te maken tussen de Chinese politieke macht en de Chinese mensen, om meer inzicht te krijgen in de cultuur en achtergrond van een land waarvan de invloed almaar groter wordt. In november 2021 en januari 2022 organiseer ik vijf online bijeenkomsten waarin ik inga op de verschillende aspecten van de moderne en klassieke Chineestalige poëzie zodat de deelnemers (max. 15 personen) ervaren wat die ons te bieden heeft. Het lezen van de poëzie uit zo’n andere cultuur opent een geheel nieuwe wereld.

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor geïnteresseerde lezers, voorkennis is niet nodig. We lezen de gedichten in Nederlandse vertaling; de deelnemers krijgen vooraf per mail een leeswijzer opgestuurd met daarin de gedichten, zodat ze zich thuis kunnen inlezen. Tijdens de sessie komen vragen aan de orde als: Hoe lees je een Chinees gedicht? In wat voor opzicht is een Chinees gedicht anders dan een Nederlands of westers gedicht? Hoe is de relatie tussen maatschappij en poëzie, tussen filosofie en poëzie? Moet je iets van de Chinese cultuur weten om een Chinees gedicht te kunnen begrijpen? Af en toe gaan we natuurlijk ook in op de Chinese taal en het vertalen daarvan. Afhankelijk van de dichteres/dichter kijken we naar allerlei verschillende aspecten van de poëzie, zoals: klank, ritme, woordbetekenis, zinsbouw, intertekstualiteit, interpunctie, humor. Het fijne aan een goed gedicht is dat het geen houdbaarheidsdatum heeft en grenzen overstijgt!

De bijeenkomsten van november zitten vol. De eerstvolgende vinden plaats op de donderdagen van januari 2022. Elke avond wordt aan een thema gewijd, waarin een paar dichters centraal staan:

Aanvang: 20.00 uur. Duur: 1,5 uur. Online via Microsoft Teams

Kosten: de reeks van 5 avonden kost € 60 euro of € 75 met een gratis dichtbundel, te kiezen uit: Jidi Majia, Wang Jiaxin, Ye Mimi, Yang Mu, Hsia Yu, Shang Ch’in of Chen Li.

Heb je interesse? Schrijf je dan hier in, of stel via het contactformulier een vraag als je meer wilt weten.