Webinars Chinese poëzie in Nederlandse vertaling

De webinars beginnen weer in  november 2023. Inschrijfformulier

Over de opkomst van China als wereldmacht is de laatste tijd veel te doen, maar de literatuur blijft daarbij nog altijd erg onderbelicht. Toch zijn literatuur en poëzie juist mooie manieren om een andere kant van China te laten zien, om een onderscheid te maken tussen de Chinese politieke macht en de Chinese mensen, om meer inzicht te krijgen in de cultuur en achtergrond van een land waarvan de invloed almaar groter wordt. Daarom organiseer ik webinars (steeds vijf online bijeenkomsten) waarin ik inga op de verschillende aspecten van de moderne en klassieke Chineestalige poëzie zodat de deelnemers ervaren wat die ons te bieden heeft. Het lezen van de poëzie uit zo’n andere cultuur opent een geheel nieuwe wereld. 

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor geïnteresseerde lezers, voorkennis is niet nodig. We lezen de gedichten in Nederlandse vertaling; de deelnemers krijgen vooraf per mail een leeswijzer opgestuurd met daarin de gedichten, zodat ze zich thuis kunnen inlezen. Tijdens de sessie komen vragen aan de orde als: In wat voor opzicht is een Chinees gedicht anders dan een Nederlands of westers gedicht? Hoe is de relatie tussen maatschappij en poëzie, tussen filosofie en poëzie? Moet je iets van de Chinese cultuur weten om een Chinees gedicht te kunnen begrijpen? Af en toe gaan we natuurlijk ook in op de Chinese taal en het vertalen daarvan. Afhankelijk van de dichteres/dichter kijken we naar allerlei verschillende aspecten van de poëzie, zoals: klank, ritme, woordbetekenis, zinsbouw, intertekstualiteit, interpunctie, humor. Het fijne aan een goed gedicht is dat het geen houdbaarheidsdatum heeft en grenzen overstijgt!

Cursus 1 heeft eerder plaatsgevonden in najaar/winter van 2021/22 en januari 2023, cursus 2 in november 2022. Beide cursussen zijn apart toegankelijk, het is  niet nodig om eerst cursus 1 te hebben gevolgd.  

Wanneer en hoe:
Cursus 1:  vanaf 2 november 2023, 5 donderdagen achter elkaar  
Cursus 2: vanaf 11 januari 2024, 5 donderdagen achter elkaar
Aanvang: 20.00 uur. Duur: 1,5 uur. 

Kosten:
 € 60 euro voor de reeks van 5, of € 75 inclusief een gratis dichtbundel, te kiezen uit: Jidi Majia, Wang Jiaxin, Hsia Yu, Shang Ch’in, Yang Mu, Ye Mimi, Lo Fu of Chen Yuhong.

De cursus gaat door bij een minimum van 10 deelnemers.

Heb je interesse? Schrijf je dan hier in, of stel een vraag als je meer wilt weten.